Probiotisk mad

Probiotisk mad - Vild Nord

Hvad er probiotika?

Det er de færreste der ikke på et eller andet tidspunkt har hørt om probiotika, også kaldet mælkesyrebakterier. De findes i milliardvis i din krop, mere specifikt i dine tarme, hvor de små levende mikroorganismer spiller en rolle i at sikre tarmens normale funktion. Selvom de også kaldes mælkesyrebakterier, så har de faktisk intet med mælk at gøre. Navnet kommer derimod af, at bakterierne omsætter laktose til mælkesyre.

Der findes ikke bare én bakterieart når det kommer til probiotika, men tusindvis. Sammensætningen og mængden af de mange mælkesyrebakterier i vores kroppe er lige så forskellige, som vi hver især er.

Selvom der findes tusinder af bakteriearter, eller stammer, har du måske hørt om to af dem, nemlig lactobacillus og bifidobakterier, som er to af de bakteriestammer vi bruger i vores probiotika kosttilskud. En del af mælkesyrebakterierne findes også i probiotisk kost. Hvilke fødevarer der indeholder probiotika kan du læse mere om herunder.

 Skyr

Probiotisk kost til din mave

Når mælkesyrebakterierne omsætter laktose til mælkesyre, kaldes det også fermentering. Det kender du måske fra drikken kombucha eller forskellige slags yoghurter. Hvis du gerne vil spise probiotisk kost, kan du gå efter:

  • Rødbedekvass
    Prøv en lækker, rød og smagfuld probiotisk drik, nemlig rødbedekvass. Rødbedekvassen er lavet af fermenteret rødbede og tilsat appelsin og ingefær. En sand nydelse for smagsløgene. 
  • Yoghurt
    Nogle yoghurter indeholder mere probiotika end andre, fordi de er fermenteret med ekstra bakteriekultur.

Skyr/yoghurt

  • Kefir
    Den hvide, syrlige og let perlende drik er blevet utroligt populær, og så indeholder den et væld af probiotika. Kefiren kan du lave selv og tilsætte den smag du ønsker, f.eks. en sød smag af blåbær.
  • Kombucha
    En mælke fri drik lavet på en base af scooby svamp. Det lyder måske ikke super tiltalende, men smagen kan være fantastisk. Hvis du ikke vil kaste dig ud i at lave den selv, kan den købes færdig med rigtig mange smage. 
  • Kimchi
    Fermenterede grøntsager, særligt kål, tilsat smag af alt lige fra hvidløg til fiskesovs. Kimchi er perfekt som tilbehør til asiatiske retter, og så er den forholdsvis let at lave selv. 
  • Sauerkraut
    Kendt fra Tyskland hvor den fermenterede hvidkål er meget populær. Sauerkraut, eller surkål, er ikke noget for alle, men uanset om du kan lide kålen eller ej, så er den fyldt med probiotika hvis den laves korrekt.

  

Prebiotika og probiotika – hvad er forskellen?

Det lyder en smule som det samme, men faktisk er det to forskellige dele af hele mælkesyrebakterie-snakken. Prebiotika og probiotika supplerer hinanden, men har hver deres funktioner. Prebiotika er ikke-fordøjelige kulhydrater og findes hovedsageligt i planter i form af plantefibre – også kaldet kostfibre. Probiotika er derimod levende mikroorganismer, der som sagt lever i vores tarme og dermed er en del af vores naturlige tarmflora.

De kulhydrater som prebiotika består af, fungerer som en ”madpakke” til de probiotiske bakterier i din tarm, og er derfor med til at fodre tarmbakterierne så de øges i antal.

Hvis du gerne vil spise flere kostfibre, så dine tarmbakterier kan få en endnu bedre madpakke, skal du gå efter fuldkornsprodukter, grøntsager og frugt. 

Du kan læse meget mere om prebiotika i vores blogpost ”Hvad er prebiotika?”,

 

Vild Nord probiotika 

En lækker smutvej til probiotika

Du kan spise prebiotika og probioktika hver dag, men vidste du, at det er en særligt god idé i at få mælkesyrebakterier i forbindelse med en penicillinkur? 

Under en behandling med penicillin, er det desværre ikke kun de dårlige bakterier medicinen slår ihjel. Det gælder også en del af de gode bakterier, bl.a. mælkesyrebakterierne der lever i tarmene. Brug et probiotika kosttilskud før-, under- og efter antibitikakur, så din tarmflora påvirkes mindst muligt. For at få mest muligt ud af dit probiotika skal du tage det efter mindst tre timer, efter du har taget dit antibiotika.

Hvis du skal ud at rejse kan et dagligt tilskud probiotika hjælpe dig mod den velkendte og altid uvelkomne feriemave. Har du mulighed for det, er det ofte godt at tage ekstra mælkesyrebakterier under hele rejsen – måske endda også et par dage før du rejser. 

Det er måske ikke hver dag du har tid eller lyst til at lave eller købe probiotikaholdig mad. Som et alternativ kan du som et supplement til kosten tage en af vores probiotika stick – de er både nemme at tage og så smager de faktisk helt fantastisk godt.

Du behøver ingen vand eller lignende når du tager vores probiotika – uanset hvilken variant du vælger. Du skal bare åbne sticken og lade pulveret smelte på tungen. Tag en stick med på farten, f.eks. hvis du skal på ferie, på weekendtur eller noget helt tredje, de er nemlig utroligt nemme at have med i tasken eller lommen. Du behøver ingen vand eller lignende for at nyde dit daglige probiotika kosttilskud, når du vælger en af vores Probiotics-varianter.

Vild Nord Probiotics kan tages af voksne og børn fra 3 år – læs mere om de tre varianter herunder:

 

Vild Nord Daily Flora probiotics

Daily Flora Probiotics

Mælkesyrebakterier til dig, som ønsker et helt enkelt tilskud af probiotika til din kost. Hver stick indeholder 10 milliarder mælkesyrebakterier fra de to stammer: BB536 og BIFOLAC™ 12. Derudover har vi tilsat to slags prebiotika der giver probiotikabakterierne næring. Smagen er dejligt frisk og sød af blåbær.

 Vild Nord Immune probiotics

Immune Probiotics

Mælkesyrebakterier og vitamin C i ét og samme kosttilskud. Vi kalder varianten for Immune fordi det gode vitamin C bl.a. bidrager til et normalt immunforsvar. En stick indeholder 9 milliarder probiotikabakterier med smag af skøn citrus.

 Vild Nord Mom To Be probiotics

Mom To Be Probiotics

Er du gravid, eller har du planer om det i nærmeste fremtid? Så er det en meget god idé at huske vitaminet folsyre. I denne probiotic-variant får du både 12 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på tre bakteriestammer, samt 400 mcg folsyre pr stick. Smagen er sød og frisk, så den er utroligt nem at huske hver dag før-, under- og efter din graviditet.

 

Hvilken probiotic-variant er din favorit, eller hvilken passer til dit liv lige nu? Prøv Vild Nord probiotics og oplev hvor lækre og velsmagende mælkesyrebakterier kan være.

 Harmoni - smuk blomst

Læs næste

Hvilke madvarer er der collagen i? - Vild Nord
Vild Nord - bedre end nogensinde før - Vild Nord